Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La comarca de Los Serranos rebrà un total de 412.582 euros en concepte del nou Model de Serveis Socials de la Diputació de València



 En el cas de Los Serranos suposa una injecció de 15.116 euros per als veïns i veïnes d’Alpuente, xifra especialment significativa ja que es tracta d'un increment de més del 800%, que els situarà en els nivells de la resta de municipis. A més, la corporació destina 16.414 euros per al municipi de Domeño i 107.007 euros per a Villar del Arzobispo. En el cas de les mancomunitats, la inversió és de 105.214 euros per a Alto Túria i 168.831 per a La Serranía.

roda de prema del Model Rosa Pérez Garijo
El Model va ser presentat la setmana passada per part de la Corporació provincial. Aquesta quantitat suposa l’increment del 97% de l’aportació de la Diputació en la comarca durant el període comprés entre 2015 i 2017.

La inversió global a través d'aquest pla d'atenció primària, de 9,4 milions d'euros, ha triplicat en a penes dos anys la partida destinada per l'anterior equip de govern a aquesta assistència social bàsica. El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la diputada d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, van presentar davant desenes d'alcaldes i alcaldesses el nou model de la institució provincial.

Per programes, els 15.116 euros destinats a Alpuente es dividiran en 13.616 per al reforçament de l’equip tècnic i 1.500 euros per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. Pel que fa a la quantitat de 16.414 euros que li corresponen a Domeño, la distribució serà de 8.623 euros per al reforçament de l’equip tècnic, 750 euros per a prestacions individualitzades, 500 euros per a casos de pobresa energètica, 5.250 euros per al programa d’ajuda a domicili, 291 euros per als anomenats clubs de convivència i 1.000 euros per a actuacions. Per la seua banda, Villar del Arzobispo comptarà amb 107.007 euros dels quals es dedicaran 40.848 euros al reforçament de l’equip professional, 500 euros per al centre social, 12.750 en prestacions econòmiques individualitzades, 5.249 euros per a acabar amb l’empobriment energètic, 31.260 euros en el programa d’ajuda a domicili, 900 euros per a clubs de convivència, 500 euros per a cooperació social i 2.000 euros per a actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social. 

Quant a les dues mancomunitats, la de l’Alto Turia comptarà amb 105.214 euros que seran distribuïts de la següent manera: 58.964 per a l’equip social base, 500 per a informació i assessorament, 3.750 per a prestacions econòmiques individualitzades, 2.000 per a reduir l’empobriment energètic, 30.000 per al programa d’ajuda a domicili i 10.000 per a intervenció per a la prevenció i inserció social.

Per últim, els 168.831 euros atorgats a la mancomunitat de La Serranía es distribuiran entre el reforçament de l’equip tècnic (72.964), prestacions econòmiques individualitzades (9.000), la lluita contra la pobresa energètica (4.471), el servei d’ajuda a domicili (68.796), els clubs de convivència (6.600) i les actuacions d’intervenció per a la prevenció i inserció social (7.000).

L'aposta de la Diputació per els serveis socials

Les xifres evidencien l'aposta de la Corporació que presideix Rodríguez pels temes socials, ja que, malgrat la disminució de l'aportació estatal en el pressupost del present any i la dotació de 20,6 milions per al Fons de Cooperació Municipal, s'ha duplicat respecte a 2016 la partida per a atenció social bàsica en els municipis, de 4,7 a 9,4 milions d'euros, i s'han habilitat noves línies per al manteniment de col·legis, amb 7 milions d'euros, i construcció de centres socials, amb altres 5,6 milions, a més de la partida de 15,5 milions per a Benestar Social i Educació.

En paraules de la diputada d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, “hem passat d'un model assistencial-burocràtic a un model de responsabilitat pública basat en la prevenció i la justícia social”. Aquesta idea s'expressa també en dades, com el ràtio de professionals d'atenció en els Serveis Socials Municipals, que ha passat en dos anys d'un per cada 5.400 habitants a un per cada 2.800 habitants.

L'augment dels equips socials de les mancomunitats i ajuntaments que s'ha vingut produint amb l'increment de les ajudes de la Diputació no és l'únic àmbit en què s'ha millorat aquesta assistència social per als municipis de menys de 10.000 habitants. L'àrea d'Inclusió Social que dirigeix Rosa Pérez Garijo ha multiplicat per 7 el finançament del reforç administratiu municipal en assistència social, i s'ha recolzat la mobilitat dels professionals amb subvencions a 22 ens locals, quan en 2015 no existia aquest tipus de subvenció.

Per al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, aquestes xifres demostren que “des del primer minut de la legislatura decidim que l'eix principal de la gestió d'aquest govern havia de ser fer política per a les persones, per a millorar la qualitat de vida dels veïns dels municipis valencians i per descomptat per a garantir els serveis bàsics i cobrir les necessitats de les persones més vulnerables”.

Quant a aquest nou model de Serveis Socials, Rodríguez ha destacat que “el realment important és prevenir aquelles situacions de vulnerabilitat social i pobresa, abans d’arribar a extrems de desigualtat que rebutgem des d'aquesta institució, en la qual els paràmetres d'objectivitat i igualtat s'apliquen en les diferents àrees perquè cap persona es quede en el camí”.

Línies d'actuació

Els 9,4 milions d'euros que la Diputació ha destinat enguany a aquests Serveis Socials bàsics en municipis de menys de 10.000 habitants s'inverteixen, entre altres línies d'actuació, en el pagament de salaris al personal dels equips socials de base; el manteniment dels centres socials; i programes de prestacions bàsiques com la pobresa energètica, l'atenció familiar a menors en risc d'exclusió, el foment de l'associacionisme i el voluntariat o la prevenció de l'exclusió social i les seues causes.

També es para esment a les estructures tècniques dels ajuntaments i els ràtios d'atenció dels professionals, tenint en compte les creixents competències que assumeixen els municipis en matèria social; la supervisió de la professionalitat dels treballadors socials; l'estudi de la realitat social de cada municipi per a aprofitar millor els recursos disponibles; i la contribució a les iniciatives de revitalització del mitjà rural, passant de l’assistencialisme al desenvolupament comunitari i la participació social.

La titular d'Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, ha insistit que l'objectiu és “consolidar una xarxa bàsica de protecció social, avançant cap a una atenció personalitzada i de qualitat que supere el model tramitador i possibilite la vertadera inclusió social, perquè ningú quede exclòs d'una vida digna”.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon